Technieken

Bij een holistische massage maak ik gebruik van een combinatie van lange strijkingen (effleurages) met als doel het lichaam beter in balans te brengen.massage1_kl Ik werk vanuit de Tai-Chi-houding voor een optimale balans. Ook integreer ik klassieke massage-grepen in de behandelingen.

De basis van de klassieke massage bestaat uit drie basistechnieken:

  • Effleurages zijn strijkende bewegingen over de huid met weinig of matige druk, waarbij een kortere of langere streek over het lichaam wordt gemaakt, gevolgd door een lichte retourstreek. De (steviger) opstreek dient zoveel als mogelijk in de richting van het hart te worden gemaakt. Zo’n heen-en-weer streek wordt gewoonlijk enkele keren herhaald. Op bijna elk lichaamsdeel kan effleurage worden toegepast: voor het aanbrengen van massageolie, om het gebied warm te maken, en om je te ontspannen.
  • Pétrissage is het kneden van spieren, een beweging die vergelijkbaar is met het kneden van brooddeeg. Het maakt de spieren soepeler, en het helpt bij het losmaken van plekken waar de huid is verkleefd met de spieren. Het kneden stimuleert ook het afvoeren van afvalstoffen uit de weefsels. Verwante technieken zoals wringen, het rollen van de huid, het oppakken en knijpen van de huid.
  • Tapotage is een serie – meestal snelle – ritmische slagen (gemaakt met de vingertoppen, de muis dan wel zijkant van de handen, bolle handen, of gesloten vuisten) die afwisselend met beide handen worden toegediend. Diverse variaties worden benaamd met termen zoals (in volgorde van toenemende intensiteit): tikkelen, kloppen, waaierslag, hakken/hakslag, cupping (met bolle handen), trommelen. Tapotage wordt gebruikt op gebieden met veel spierweefsel (zoals de monnikskapspier, billen, dijen en kuiten). Het stimuleert het behandelde gebied, het activeert de huid en verbetert de bloedsomloop.

Aanvullende technieken zijn: intermitterend drukken, frictie, vibratie, schudden, en trillen.