De lopende Band

Fietsen in Oeffelt

Dit weekend hebben we gefietst in Oeffelt.  Oeffelt? Voor een indruk van onze heroïsche tocht klik dan hierOm meer te weten te komen over Oeffelt lees dan het volgende Oeffelt heeft namelijk heel wat te bieden…  Even wat gegevens…

Oeffelt

Boxmeer. Tot 1994 was Oeffelt een zelfstandige gemeente, maar bij de ingrijpende gemeentelijke herindeling van dat jaar werd deze gemeente bij Boxmeer gevoegd.Op 1 januari 2009 telde het 2.340 inwoners. Het dorp is gelegen aan de MaasToponymieOeffelt werd voor het eerst vermeld in een document uit 1075. Hierin was sprake van de naam Uflo. Dit zou een samenvoeging zijn van de Keltische woorden Uffa (water) en Ten (nederzetting), dus een ‘nederzetting aan de Maas’.Een nabijgelegen buurtschap werd omstreeks 1100 vermeld als Brakel, hetgeen gescheurd weiland betekent.

Geschiedenis

In het gebied waar Oeffelt is gelegen zijn archeologische vondsten gedaan waarvan de oudste uit omstreeks 10.000 v.Chr. stammen.
Aangezien de Romeinse heerbaan van Cuijk naar Blerick door het latere Oeffelt liep, is de Romeinse invloed aanzienlijk geweest. Naast Romeinse muntvondsten werd ook de benedenste steen van een Romeinse kweern (handmolen) uit 250 n.Chr. aangetroffen.
De geschreven geschiedenis begon met een oudste schriftelijke vermelding uit 1075. Brakel wordt in een document lees verder