Emma Kinderziekenhuis massages

Hier onder kan je een indruk krijgen van het project waar ik bij betrokken ben en waar ik helemaal voor ga…

Gratis massage brengt ouders op ‘andere planeet’

 08:51 04/11/2016

Even tot rust komen. Dertig minuten niet denken aan alle zorgen. Elke donderdagavond kunnen ouders van kinderen die zijn opgenomen in het Emma Kinderziekenhuis AMC zich inschrijven voor een gratis massage. Achter deze massages zit het team van Akademie voor Massage en Beweging in Amsterdam.

Als je op donderdagavond per ongeluk de speelkamer binnenloopt in het Emma waan je je in een rustruimte van een wellnesscenter. Kabbelende muziek, een massagetafel en een masserende therapeut. In deze bubbel van rust krijgen ouders de kans om even tot zichzelf te komen.

Ondersteuning die ouders in het Emma vaak goed kunnen gebruiken. Ze hebben veel op hun bord: zorgen over hun zieke kind, het huishouden, werken, financiën en de zorg voor de rest van het gezin. Massagetherapeut Elena Hilgersom merkt dat ouders onder flinke spanning staan.

“Ik zie vaak sterke mensen in een vechtmodus”

“Ouders die ‘mijn’ kamer binnenkomen zien er dapper en moedig uit. Ik zie vaak sterke mensen in een vechtmodus. Dat is logisch, maar ook verrassend, want je verwacht eerder verdrietige ouders. Ik vind het heel bijzonder dat zij zich toch in een half uurtje volledig kunnen overgeven aan rust.”

ONTROERENDE REACTIES

Ouders blijken bijzondere ervaringen te hebben, zo vertellen ze achteraf aan het team van vrijwillige massagetherapeuten. Elena: “Ik heb eens een heel ontroerende reactie meegemaakt. Ik masseerde een moeder van een zwaar gehandicapte jongen. Tijdens de massage voelde ik dat ik haar niet kon bereiken. Ik ging bij het hoofdeinde zitten en legde mijn handen onder haar hoofd. Het leek tijdloos. Na afloop opende zij haar ogen en zei: voor het eerst in jaren is het rustig in mijn hoofd.” 

Collega Wendy Beentjes: “Na afloop vertelde een moeder dat zij tijdens de massage, in haar verbeelding, zichzelf samen met haar zoon zag rennen door een mooi weiland. Ze voelde dat ze nog een lange weg te gaan had, maar ze vertrouwde erop dat het goed zou komen.”

REGULIERE EN ALTERNATIEVE GENEESKUNDE

Dit initiatief voor ouders werd in 2012 in het leven geroepen door voormalig hoofd van het Emma Kinderziekenhuis professor Hugo Heymans. Hij belde Petra van Os van de Akademie voor Massage en Beweging en vroeg of zij wilde bijdragen aan hun gastvrijheidproject. 

Petra van Os: “We zeiden onmiddellijk: ja, graag. We wilden al langer massage een plek geven binnen de reguliere zorg. We kregen een rondleiding over de gerenoveerde afdelingen van het Emma en we stonden met tranen in onze ogen. Ze hebben overal over nagedacht. Met ons project willen we ouders ondersteunen. Hoe meer zij zich kunnen ontspannen, hoe beter zij voor hun kind kunnen zorgen. Dat wij met massage kunnen bijdragen aan zoiets complex als de zorg voor een ziek kind vind ik ongelooflijk waardevol.”  

“Hoe meer je ontspant, hoe beter je voor je kind kunt zorgen”

Dat geldt ook voor Elena. “Ik herken de wanhoop van ouders die bij me komen, want ik heb hetzelfde meegemaakt. Dit vrijwilligerswerk resoneert met mijn gevoel van toen. Ik gun het deze mensen, dat zij zich ondersteund voelen..”